SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
VÄXJÖ
JUDOKLUBB

Rutin vid misstanke om att barn eller ungdomar far illa

Syfte med rutinen

Alla barn har rätt att växa upp under trygga förhållanden. I socialtjänstlagen finns en uppmaning till var och en, till exempel grannar, idrottsledare och föräldrar, att förmedla sin oro till socialtjänsten om man på något sätt misstänker att ett barn inte får tillräcklig omsorg. Rutinen syftar till att utgöra ett stöd, för ledare eller vuxna inom föreningen, i situationer där barn eller ungdomar misstänks fara illa.

 

Vid misstanke om att barn eller ungdomar far illa

Om du känner oro för att ett barn eller ungdom far illa  kan du ringa Växjö kommun för att ställa frågor och få vägledning i hur situationen ska hanteras. Du behöver inte ha tydliga bevis eller bekräftade uppgifter för att kontakta socialtjänsten. Det räcker att du har en misstanke eller känner en oro. Du kan alltid vara anonym. Telefonnumret till Växjö kommuns avdelning för stöd och omsorg är: 0470-435 90

 

Vid misstanke om att ett barn eller ungdom far illa kan du även göra en så kallad orosanmälan via en e-tjänst på Växjö kommuns hemsida. Du behöver inte ha några bevis eller bekräftade uppgifter för att göra en orosanmälan.  Du hittar E-tjänsten genom att söka på “orosanmälningar” på Växjö kommuns hemsida. Du kan alltid vara anonym.

 

När en orosanmälan har skickats in tar socialtjänsten reda på om uppgifterna i anmälan är så pass allvarliga att det behövs mer information för att kunna erbjuda hjälp, det vill säga inleda utredning, eller om informationen är tillräcklig för att kunna besluta om att inte göra något alls, det vill säga inte inleda en utredning. I de fall socialtjänsten beslutar att inte inleda en utredning sker ingen registrering i socialregistret.

 

Socialtjänstens stöd till barn, ungdomar och familjer bygger på frivillighet och utformas med respekt för vad familjen själv vill. Det är endast i de allvarligaste fallen som socialtjänsten behöver besluta mot föräldrarnas, barnets eller ungdomens vilja.

Är situationen akut? Ring 112 om situationen är akut och det är fara för liv. Skicka gärna in en orosanmälan efter samtalet.

 
Bli medlem här!
Följ oss på sociala medier
Våra sponsorer